Reportage 2019

Energifyllda Sandra älskar sin roll men avundas Peter Larsson

Med de prickiga klänningarna ger Sandra Estberg en stark profilering av Martinez. Infällda bilden: Sandra med kamraterna Danne Strandberg, Daniel Ingemarsson Wik och Tommy Bengtsson. Foto: ROLAND ANDERSSON.

Drygt 170 jobb om året. Ytterligare ett antal resdagar.

Därtill vikariatsjobb i skolan plus åtskilliga timmar vid symaskinen för att skapa scenkläder.

– Det är viktigt att publiken känner igen oss, både när det gäller musiken och hur vi ser ut, säger Sandra Estberg, energisprutan som frontar i Martinez.

Med sina egensydda prickiga klänningar skapar Sandra Martinez identitet.

I orkesterbussen har hon sin egen garderob med 30-40 klänningar.

–  Det ska vara prickigt och det ska vara 50-60-talsstilen med underkjolar. Det har ju blivit en snackis när jag kommer till arrangörer. “Vad ska du ha för färg på prickarna i dag?”,  är den ständiga frågan. Man vill också kolla  vad jag ska ha för underkjolar.  För många äldre i publiken är kjolarna en igenkänningsfaktor.

Sandra Estberg älskar sin roll, och publikens kärlek har hon fått. I somras fick Martinez Guldklaven-utmärkelsen som årets dansband. 2016 fick Sandra Guldklaven som årets sångerska

– Priserna har betytt mycket för oss. Det är fortfarande svårt att beskriva känslorna och svårt att ta in det som hänt, konstaterar hon.

Hon hyllar sin omgivning på scenen.

– Vi är ett väl sammansetsat gäng som fungerar bra ihop. Vi har otroligt roligt när vi är ute. Det är vårt  framgångsrecept.

Martinez är i dag hetare än någonsin på marknaden. 

– Trots att vi har så mycket att göra så finns det ändå ställen som vi inte varit på så mycket. I Småland och Västergötland till exempel har vi  fortfarande en marknad att ta av. Vi kan inte spela mer än vi gör, men framgångarna har gjort att vi kanske kan se till att turnéerna sitter ihop lite bättre. 

 

Sandra gillar det intensiva turnerandet.

– Det har blivit lite mera än jag trodde när jag lockades till Martinez för sju år sedan. I somras gjorde jag min tusende spelning med bandet. Nu är det över 1100.

Hon har under alla år haft Danne Strandberg (trummis) och Tommy Bengtsson (gitarrist och andresångare) med sig på scenen. 

Fjärde länken är sedan två år tillbaka Daniel Ingemarsson Wik på keyboard.

– Danne är chef men Martinez är ett mycket demokratiskt band, Vi är alla med och bestämmer.

Sandra och de tre herrarna runt henne är mycket noga med sin musikaliska profil

–  Publiken måste alltid kunna känna igen Martinez. Därför är det viktigt att ha en kärna av låtar som är typiska för Martinez. Det är dock viktigt att också plocka in nya låtar, viktigt för oss själva för att det ska hända något och för att publiken inte ska tröttna på låtarna.

En del låtar biter sig naturligtvid fast i repertoaren.

– Vissa låtar spelar vi alltid. Exempelvis Ronettes-låten Be my baby som vi ofta inleder en kväll med har vi vi kört sedan jag började. Den är så tidlös, säger ödmjuka Sandra.

 

De tre grabbarna  i bandet hör hemma i Norrland – Danne och Tommy i Härnösand och Daniel i Sundsvall.

Sandra Estberg bor i Linköping.

Avståndet mellan Linköpng och Sundsvall/Härnösand ser hon inte som något problem.

– Ligger man ute  på turné två veckor så betyder det ingenting var man bor. Man tar sig till spelningarna och sedan hem. När vi ska hem efter ett antal spelningar på en båt har jag närmast. Ska vi börja en turné långt upp i norr så flyger jag. Ibland åker jag tåg.

Det funkar jättebra.

 

Trots alla framgångarna så känner Sandra sig just nu ändå lite avundsjuk på Peter Larsson i Larz Kristerz.

Peter har precis blivit uttagen som deltagare i andra upplagan av TV 4:s Stjärnornas stjärna, tävlingen där sångare med rötter i olika slags musik möts i en tävling för att testa sina kunskaper i genrer av alla de slag.

Den uppmärksammade premiäromgågen av Stjärnornas stjärna vanns av Arvingarnas Casper Janebrink efter en avslutande finalfight mot ola Salo..

 

– Det hade varit roligt att vara med i ett sådant program för stt se vad som sitter kvar eftersom jag har sjungit så mycket olika saker.

Sandra har gått musikhögskolan och är utbildad lärare i musik och textilslöjd.

I början av hennes musikaliska karriär handlade till stor del om klassiskt och opera.

– Sedan har det varit afrojazz, pop och rock, reggae, coverband och allt möjligt

–    Det ska bli spännande att se Peter. Kul att han får den här chanson, tycker Sandra.

– Jag hoppas på en chans en annan gång.

 

Sandra Estberg älskar sitt jobb – och älskar att alltid ha flera bollar I luften.

För myckt ledighet gör henne rastlös.

– Jag måste ha något att göra hela tiden. När jag är hemma så syr jag klänningar eller vikarierar på en skola.  

 

– Jobbet med klänningarna är en skapelseprocess som gror under rätt lång tid. När jag kommer hem tar jag fram symaskinen. Det är avkoppling. Då fokuserar jag bara på att sy. Jag känner mig ganska fri när jag gör mina klänningar men prickarna ska finnas där. 

Skolan kallar ofta på henne

– Jag gör det bara för att jag tycker att jag har för mycket fritid. Är jag ledig fyra dagar så kan jag vikariera på skolan två av de dagarna och få träffa elever. Det är jättekul! Den kraften tas från ett helt annat energikonto och det påverkar inte mitt musikjobb.

Sandra har två skolor som ringer in henne.

– Eftersom jag är utbildad lärare så kan jag bli inringd på vad som helst. Det kan bli SO i en femteklass. Men ofta musik eller slöjd.

 

Semesterperioder finns naturligtvis även för en dansbandsmusiker.

– Då föredrar jag att resa långt bort. Innan jul var jag i Tanzania. Det var en upplevelse utöver det vanliga att se alla vilda djur och åka på safari. Det rekommenderar jag starkt.

 

Att vårda rösten är viktigt för Sandra.

– Det är mitt instrument. Jag lärt mig mig att sjunga på rätt sätt så en förkylning är inget som stoppar en spelning. Martinez har aldrig ställt in. Däremot hsar det hänt några gånger att arrangörer tvingats ställla in när vädret var för dåligt.

ROLAND ANDERSSON 

 

 

 

 

 

 

 

Håkan Nöjd intar scenen igen – nu i Lövgrens

Håkan Nöjd tillbaka igen – nu i Lövgrens. Foto: ROLAND ANDERSSON.

29/1 2019

Den rutinerade musikern Håkan Nöjd kommer tillbaka på dansbandsscenen.

Nu I Lövgrens orkester.

Lördag den 2 februari blir det premiär för nya Lövgrens. Då med tre tidigare Jontez-medlemmar vid sidan om Claes Lövgren.

 

Håkan Nöjd ersätter Mats Elfqvist, som kom från Drifters till Lövgrens  sommaren 2018. Elfqvist fortsatte en tid att spela även i Drifters.

Håkan Nöjd som  nu alltså tar plats som basist i Lövgrens gjorde innan Elfqvist började en del inhopp som vikarie i bandet.

Håkan Nöjds tidigare band Jontez la ner verksamheten I början av förra sommaren. Då hade Ole Hansen tackat ja till att bli sångare I Matz Bladhs. Direkt efter det beskedet fick Conny Ohlson ett erbjudande om att börja i Lövgrens.

Håkan Nöjd och den då nye trummisen Bengt-Åke Hermansson fann för gott att lägga ner Jontez.

När Mats Elfqvist efter en kort tid nu valt att stiga av Lövgrens låg det nära till hands att fråga Håkan Nöjd, som var intresserad av en come back.

Trots att Håkan är nybliven pensionär så känner han för att vara med I svängen och möta den kära publik som följt hans karriär.

Det betyder att det vid sidan om Claes Lövgren nu finns tre tidigare Jontez-medlemmar, Conny Ohlson på steel/gitarr, Kalle Månsson på trummor (började i april 2018) och Håkan Nöjd, bas.

– Allt är toppen nu, försäkrar en optimistisk Claes Lövgren.

Bandet har en välfylld spelplan.

Närmast Fyris park Uppsala 2 februari, följt av Sundspärlan 5/2, Eringsboda 6/2, Arboga 8/2 och Hedemora 10/2.

ROLAND ANDERSSON

 

 

 

 

 

 

Banden som spelar på forum i Huskvarna

Mikael Wängkvist har precis som de föregående åren tagit hjälp av Kent ”Humle” Holmgren som sammanhållande konferencier. Foto: ROLAND ANDERSSON.

190123

Söndagen den 3 mars är det dags för tolfte upplagan av Nöjeskällans Dansbandsforum i Huskvarna Folkets park.

Elva orkestrar spelar under den offentliga dansen. Ytterligare ett band underhåller alla inbjudna arrangörer innan dörrarna slås upp för publiken.

 

Tillströmningen av både arrangörer och publik brukar vara stor.

2018 var 55 arrangörsställen representerade, många med flera deltagare.

700 personer dansade under de fem och en halv timme som dansen pågick.

En halvtimme per band handlar det alltså om.

Precis som det brukar vara bjuder programmet på en blandning av väletablerade band och band som kämpar för att öka sina marknadsandelar.

Dansbandsforumet är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra sig.

Arrangörer ges möjlighet att studera hur banden tas emot av danspubliken.

Dansentusiasterna är nyfikna på att se vad band de inte känner så väl kan prestera. Arrangörerna lyssnar gärna på dansarnas åsikter.

För band som bytt medlemmar – framför allt frontfigurer – är det viktigt att övertyga.

En del av årets deltagande band har redan en stor marknad och har tidigare varit med i Huskvarna.

Så är det med exempelvis med Callinaz som var med tidigt på Huskvarnas forum. 

För varje år Calinaz lyckats bygga ut sin spelplan. I år är Callinaz mycket välbokade men vill gärna vara med i Huskvarna.

Fernandoz har också tillhört de tidigare gästerna. Sedan en tid tillbaka har bandet ökat bemanningen från fyra till fem medlemmar och visar gärna upp sig.

Titanix tillhör också de väletablerade som gärna finns med på forumet.

Så kan också sägas om finländska Tommys som väckte stor uppmärksamhet 2018.

Engdahls tillhör de band som fått sitt genombrott efter spelningar i Huskvarna. Nu finns de med igen.

Skånska Voize har nyligen bytt en medlem.

Humbles från Tingsryd har under ett par år i Huskvarna väckt allt större intresse och har i år fått spelningar på många platser. Kanske blir det ännu mera efter årets forum. 

Nybildade Bennrix, eller snarare bandet som återuppstod i höstas, finns med för att förhoppningsvis låta sig upptäckas av nya arrangörer.

Excess, Hollyz och Bengt Arvids kompletterar skaran.

Bob Stevens som på förra årets forum presenterade ny sångare spelar den här gången på arrangörsträffen som föregår dansen.

Nöjeskällans arrangörsgeneral Mikael Wängkvist har precis som de föregående  åren tagit hjälp av Kent ”Humle” Holmgren som sammanhållande konferencier.

ROLAND ANDERSSON

 

 

 

 

 

Ny medlem i Voize

Mikael Dahlgren blir ny medlem I Voize

 

Mikael Dahlgren blir ny medlem I Voize.

Han efterträder Kevin Öjvindsson sim drar sig tillbaka efter två år.

Redan kommande måndag blir det premiär för Dahlgren. Då ombord på Viking lines Cinderella.

42-årige Dahlgren spelar bas och kompgitarr och sjunger också en del.

 

Mikael Dahlgren har sina rötter i Kävlinge men bor i Löddeköpinge sedan 1999 med fru Malin och dottern Olivia.

Han är egenföretagare inom el & hissteknik.
Han började med music redan 1991 och höll på aktivt fram till 2006 i band som Respons, Lotta Dahlströms m.fl. samt i både trio och duo.

– Jag lade musiken på hyllan för att vara hemma med min underbara familj. Musiken har nånstans funnits med ändå och nu är det dax att ta steget ut i musikvärlden igen i ett gemensamt beslut med familjen, säger Mikael. 
–  Jag börjar där jag slutade kan man väl säga, i ett band med enormt kompetenta musiker som Fredrik Grönvall, Per-Erik Lillen Tageson och Jianis Xouri. 
– Det ska bli en oerhört rolig resa att göra tillsammans med grabbarna i detta kompetent gäng. Jag tackar för förtroendet. 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.09 | 12:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

...
17.07 | 19:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.

...
27.02 | 11:42

Hej Roland! Vi var på kryssning 25/26 februari med Leif Kronlund och Uno Johnsson. Hittade dina två intervjuer från 140212 och 140213 som Wikipedia hänvisar til

...
14.03 | 07:16

Ta och ändra namnet så det stämmer! Kenth tergeland.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS