Skivrecensioner

Jannez: Blixt från klarblå himmel/ Atenzia

Betyg: 4

Ett stort år för jämtländska Jannez. I somras fick Peo Grufvelgård ta emot det prestigefyllda priset som årets musiker vid Guldklaven-galan i Malung.

Nu har bandets nya album Blixt från klarblå himmel kommit. Det är fyra år sedan bandet släppte en platta senast. Fansen har väntat tålmodigt och får nu ett väl genomarbetat album med åtta nyskrivna låtar och fyra av  Jannez-publikens mest önskade låtar.

Grufvelgård sjunger fem och Jörgen Sandström sju, två starka intressanta röster.

Det är en platta med mycket glädje, lugnt och fartfyllt i en bra blandning. Tre av spåren har engelsk text, resten är på svenska.

Låtar som sticker ut lite extra är Som havets alla droppar (som Jörgen skrivit ihop med Camilla Karlsson), Alone, You can promise me this, Jag har inte bråttom hem och Peter Lundblads Den dagen.

Tobias Nyström har producerat och arrangerat.

Man blir glad av att lyssna på de ambitiösa Jannez-musikanterna.

Orient: Ljusa minnen

Betyg: 3.

Orkesternamnet Orient har funnits i Blekinge och Sölvesborg sedan 1978 i olika konstellationer.

Numera är Orient en duo. Det är de två rutinerade musikerna och kusinerna Lars-Göran Andersson och Roland Andersson som utgör Orient.

De två spelar på hobbynivå med inriktning på trivsel- och motionsdanser.

Redan 2010 gjorde duon albumet Gamla fina låtar.

Nu har ett andra album kommit – Ljusa minnen med 12 låtar.

Plattan är producerad och inspelad av Roland Anderssons son Dennis ”Dejo” Andersson.

Dennis finns också med som låtskrivare som delaktig i tre av spåren. Hans titellåt Ljusa minnen kan nu höras på Radio Blekinges topplista.

Det är en blandning av gammalt och nytt material, fräscht och med mycket spelglädje, direkt anpassad för den publik som duon möter ute på sina spelningar.

 

 

 

Wizex: Schlagers på väg/ Atenzia

Betyg: 4

40-årsfirandet 2013 fortsatte med scenshowen I Folkparkernas tjänst. Många som sett föreställningen har frågat efter en platta med musiken. Nu är den här samtidigt som showandet inför sittande publik fortsätter.

Naturligtvis kan inte alla nummer som görs i förställningen rymmas på en platta, men det har gjorts ett bra urval.

Eric Iversen har gjort mycket tilltalande arrangemang och Anna Sköld och Thomas Lindberg imponerar med sina starka tolkningar av  gamla tiders hitlåtar. Duetten av Peter Himmelstrands Så här börjar kärlek är en pärla.

Det finns mera av Peter Himmelstrands folkkära texter – Alla har glömt och Jag måste ge mig av.

Melodifestivallåtar som Sol och vår och April, april finns i mångas minnen liksom Swing it magistern (Alice Babs), Kvällens sista dans och Om tårar vore guld (Agnetha Fältskog).

I Stig Olins oförglömliga 50-talslåt På söndag får vi utöver Thomas och Anna också höra Thomas dotter Ronja, som också fick vara med när Wizex nyligen framförde låten i Bingolotto. En fin skivdebut för 10-åriga Ronja.

Plattan inledes med Eric Iversens nyskrivna I Folkparkens tjänst. En perfekt början på detta album, som fått en utmärkt avslutning med Siw Malmkvist-medley med Anna Sköld.

Wizex har mer att presentera från skattkistan, så det blir säkert en del 2 i detta ämne.

Fotnot: Wizex kör sin show I Folkparkernas tjänst i Karlshamn den 15 november.

 

141008

Highlights När vi är tillsmmans/ Atenzia

Betyg: 3

Det är tio år sedan Highlights bildades. En hel del har hänt under årens lopp när det gäller medlemmar. Albumet som är bandets tredje är det första med Michael Mårtensson som huvudsångare.

Resultatet har blivit en platta som spretar åt lite olika håll. Det är en blandning av nyskrivet och covers. Bandet har t o m givit så på en tolkning av Sanna Nielsens Melodifestivallåt Undo. – inte utan framgång.

Bandets keyboardist Christian Lindholm är en flitig – och duktig – låtskrivare som har ett finger med i hälften av de 12 spåren. Allra bäst i När man är kär och Tills natten blir dag. Christian har också producerat.

Ett annat starkt spår är tolkningen av Jag kommer hem av Sannex-profilen Andreas Olsson.

Neil Diamonds Believer görs i en bra cover.

Många dansare har kanske en bild av Highlights som ett riktigt tufft band. En lyssning på denna platta ändrar säkert den bilden.

Hedins: För alla åren som har gått/ Atenzia

Betyg: 3

Start redan 1955 under namnet Bengt Hedins. Ombildat till kvartett 2004 med namnet Hedins.  Sedan sommaren 2013 en trio. Nu har trion kommit med sin första platta. Conny Hedin har i sitt band den rutinerade sångaren Ola Nordén, som bl a funnits i Dannys., samt Christoffer Olofsson (Donnez bl a).

Trion har skapat en dansplatta fylld av glädje med gamla klassiker och nya låtar. Allra bäst inledningsspåret För alla åren som har gått av Magnus Ekwall

Trumpeten har alltid varit karaktäristisk för Hedins. Det är kapellmästaren Conny Hedin som blåser. Här får han glänsa i Ramona och härliga Yours.

Som helhet en platta som bör tilltala den mogenpublik som Hedins vänder sig till.

Bandets förre sångare Arne Bakken har producerat.

Thoréns: Låt oss börja om

Betyg: 3

Efter ett drygt år med den nya sättningen har Thoréns jobbat fram ett nytt album, inspelat hos Benny Johansson i Emmaboda.

Det är viktigt att visa upp hur nya bandet låter. Flera unga friska krafter har kommit till med sång och med Anders Widerbergs saxofon.

Med basisten Torbjörn Jonasson och gitarristen Jörgen Ingemansson (gitarr) har bandet fått två frontfigurer som delar ganska lika på sången. Torbjörn sjunger på sju av spåren, Jörgen på fem. Två av spåren är instrumentala – bl a titelspåret ”Äppel-Bo” Franssons Låt oss börja om som var en hit med Kellys och Git Persson för 15 år sedan. Här med Anders Widerbergs saxofon.

Ungefär hälften av materialet r nytt, resten covers. Bland de nya framstår Jag skulle ge allt med musik av producenten Benny Johansson och text av Kerstin Olsson som en riktig pärla.

Flera av landets säkraste låtskrivare har bidragit med material.

Resultatet har blivit en omväxlande, mycket dansvänlig och riktigt bra platta. Det svänger bra. Thoréns är definitivt ett band värt uppmärksamhet

 

Ann-Cathrine Wiklander/Erik Lihm: Du finns

Betyg: 4

Efter att hållit en låg profil i ett antal år har Ann-Cathrine Wiklander stigit ut i rampljuset igen. Den norrländska sångfågeln hade ett flertal låtar på Svensktoppen och många tv-jobb på 90-talet. Det egna dansbandet lade hon ner 1996.  Sommaren 2012 fick hon kontakt med Erik Lihm.

Lihm spelade 20 år med Vikingarna och hade sedan egen orkester ett antal år. Ann-Cathrine och Erik Lihm inledde ett samarbete och blev privat ett par. Efter några singlar har samarbetet nu resulterat i ett album, Ann-Cathrines första på många år. Duon har jobbat hårt för att skapa något riktigt personligt. Och paret har lyckats mycket väl. Det handlar om en finstämd och mycket lyssnarvänlig platta.

Erik Lihm har komponerat samtliga 12 spår på plattan. Ann-Cathrine har skrivit sex av texterna. Det är genomgående starka texter som genomsyras av en äkta kärlek till den nya livskamraten. Se din dag, Alltid vid din sida, All min kärlek och Små nära ting är speglar Ann-Cathrines styrka som låtskrivare.

Erik Lihm spelar själv många instrument men har också fått hjälp av bl a sin gamle vän från Vikingarna, Tony Eriksson, med saxofonspel på några spår.

Ann-Cathrines sång är lika njutbar som under de stora Svensktopps-åren.

Ann-Cathrine arbetar som diabetessjuksköterska i Sollefteå men duon framträder i olika sammanhang så mycket de hinner.

Perikles: Ge mig ditt namn, ge mig ditt nummer/ Atenzia

Betyg: 4

Tala om att gå sin egen väg. Skånska Perikles är bandet som skiljer sig  markant från de flesta i dansbandsbranschen. Bandet uppträder med dubbla identiteter – som dansbandet Perikles men lika ofta som partybandet Pex and the boys.

Just nu firas det 40-årsjubileum. Tre av medlemmarna – kapellmästaren Pex Svensson, Janne Wellbo och Anders Olsson – har varit med hela resan. Frontfiguren Lars ”Lunkan” Lundgren har bara 25 år men det är ju inte illa det heller. Jubileumsplattan är till största delen inspelad hemma hos ”Lunkan”. Traditionellt bjuder han också på en ny stark ballad (När du var min).

Plattan speglar annars mycket av historien i nyinspelade versioner. Det har plockats pärlor från gamla vinylproduktioner – som härliga Marie, Marie från 1982, Susanne och Får aldrig nog från1984. Alla tiders bil från 1975 och Snoddas gamla goding Flottarkärlek i en duett med 1975 års sångare Jens Persson och Lunkan.

Naturligtvis har ”signaturmelodin” Var ska vi sova i natt” fått plats även denna gång.

Sång på svenska med mjuk och härlig skånsk touch gör det här till en mycket lyssnarvänlig platta – även för den traditionella danspubliken.

 

 

The Playtones: Rockabilly Sunset/ Atenzia

Betyg: 4

 

Ingen behöver tvivla. Det här är plattan som The Playtones länge längtat efter att få göra. ”Vår tolkning av begynnelsen”, säger Playtones-medlemmarna i konvolutet. Stefan Jonasson och hans kamrater har grävt i Sun Records skattkista och fiskat upp en del gamla favoriter som gjorts av Carl Perkins, Jerry Lee Lewis och Charlie Rich m fl. Man har också hittat ett antal okända låtar. Allt har gjorts i Playtones-stil med ett härligt rockabillysound. Det svänger rejält när Stefan Jonasson släpper loss sin sång och sitt pianolir och man riktigt ser framför sig hur Mattias ”Doughouse Matt” Schertell svettas och njuter vid ståbasen. Per ”Sleepy Pete” Månsson svarar för gitarrspelandet. Peter Pålsson och Johan Svensson delar på trummandet.

Man rycks med i den sprudlande Playtones-glädjen och lyssnar gärna lite extra på spår som Pretend, Drinkin´Wine Spo-Dee-O-Dee, Rock´n roll Ruby och duetten CC Rider med Cherry Tess.

Playtones har ännu en gång producerat själva och spelat in i Studio Netport BTH Karlshamn.

Bob Stevens: Mitt Skåne/ Atenzia

Betyg: 3

Bob Stevens slår vakt om den traditionella dansmusiken men söker sig också gärna ut på lite andra vägar. Vi får här lyssna till tolkningar av Alf Robertssons I mina skor, Per Gessles Tycker om när du tar på mig och Torsson-klassikern Det spelades bättre boll. En instrumentalversion av Små lätta bubblor med välljudande saxofonspel passar också väl in.

Svängiga Säg vem av Larsson/Karlström/Dahl och lugna Ett rum där jag kan bo av Ekwall/Dahlberg är pärlor bland de traditionella dansbandsspåren.

Bandets egen mångsidige musiker Mats Olsson har inte bara producerat (ihop med Johan Fredriksson). Han har också bidragit med två egna spår – bäst Livet ger och tar.

Mats Kärrlid och grabbarna runtomkring har gjort en bra platta.

 

Lasse Sigfridsson: En ledig dag/ Atenzia

Betyg: 4

Tredje plattan sedan solodebuten för två år sedan. Det går snabbt för Lasse Sigfridsson, den avhoppade Lasse Stefanz-profilen som funnit sin plats i underhållningsbranschen. Lasse känner sin publik väl och vet hur man fångar upp de traditionella dansbandsälskarna och singer songwriter-vännerna. Han vill beröra med sin musik – och lyckas väl i den föresatsen. Materialet är valt med omsorg, några klassiker som vi hört tidigare och resten nytt från pålitliga låtskrivare som bl a Michael Saxell och Ulf Georgsson. Ulf har gjort texten till titellåten och Saxell bidrar med de starka spåren Världen blir aldrig densamma igen och I detta stilla ögonblick. Dessutom har Saxell gjort Dansa närmare mig ihop med Sigfridsson själv. Tvillingbrodern Hasse Sigfridsson finns med på ett hörn denna gång med sin saxofon. Likaså de två skönsjungande tjejerna Helene Persson och Carina Jaarnek som gör var sin utmärkt duett med Lasse. Jörgen Andersson som ännu en gång svarat för en förträfflig produktion är  mannen bakom Jaarnek-duetten Stunder som finns kvar.

Casanovas: Hon ska bli min/Atenzia

Betyg: 4

 

Casanovas med Henrik Sethsson i spetsen känner sitt ansvar som ledare av den moderna dansbandsmusiken. Nya albumet går i stil med de tidigare hyllade plattorna. Det bjuds dansmusik i modern popstil, mycket glädje och fräschhet.

Plattan är en av de tre Guldklavennominerade i år. Mångsysslaren, frontfiguren och sångaren Sethsson har visserligen bara skrivit tre låtar den här gången men han har producerat och mixat. Hans själ vilar över allt som Casanovas gör. Roligt att han nu tagit hjälp av kapellmästaren, gitarristen och bandets veteran Jimmy Lindberg med att göra det starka titelspåret Hon ska bli min.

En låt vi kommer att få höra mycket är den underbara duetten Heart Breaking down där Henrik lånat in Monia Sjöström.

Bland de många pärlorna finns intressanta tolkningar av Sommaren är din Maria och Agnes-hiten Ett tag till.

Martinez: Tillsammans/Atenzia

Betyg: 4

 

Andra albumet sedan Sandra Estberg – i år välförtjänt guldklavennominerad – dök upp i Martinez.

Bandet tar ut svängarna och bjuder på lite av varje. Här finns låtar för den publik som gillar traditionell dans, det severas rock´n roll och rockabilly samt tolkningar av hitlåtar från Marie Fredriksson, Peter Le Marc och Lena Philipsson. Det är bra sång och äkta spelglädje.

Plattans bästa spår är helsvenska Aldrig säga aldrig, skriven av välkända trion Thomas Berglund/Ulf Georgsson/Thomas Persson. Trist att den hamnat lite undanskymt som tionde spår. Den är dock början till plattans strålande avslutning. Efter följer Sandras fina tolkning av Lena Philipssons Stjärnorna och som avslutning den utmärkta duetten From this moment on.

Bandets kapellmästare och trummis Dan Strandberg är upphovsman till härliga De e nåt på gång.

Callinaz: Fest i Folkets Park/ Atenzia

Betyg: 4

Tredje plattan – och den bästa hittills. Skånska Callinaz med entusiastiska Carolina Skaarup Olsson som frontfigur går från klarhet till klarhet. Bandet bjuder på ungdomligt fräsch dansmusik som tilltalar både en ung och medelålders publik. Dansvänligt och lyssnarvänligt. Plattan rymmer en bra mix av nytt material och covers. Här finns ytterligheter som Siw Malmkvists gamla hit Ingenting går upp mot gamla Skåne och Amanda Jensens Amarula Tree. Bäst av de nya låtarna Dom vackra orden av säkra duon Henrik Sethsson/Ulf Georgsson. Öppningsspåret Om igen av Carolinas käresta Anders Tegner i Larz Kristerz och Neon och månsken av skåningarna Ekvall/Dahllberg är andra starka låtar.

En välproducerad platta av Marcus Persson.

 

 

Jontez: En dans med oss/ Atenzia

Betyg: 4

 

Det har bytts en del medlemmar i Jontez på senare år, men med den nuvarande sättningen tycks bandet ha hittat rätt. Med den duktige sångaren Ole Hansen känns det en behaglig trygghet. Den nya plattan ger en klar bild av hur Jontez låter ute i danspalatsen. Jontez ger sin mogenpublik precis vad som förväntas.

Låtarna är väl valda för att ge den rätta speglingen av bandets framtoning. Pålitliga låtskrivare som Mats Larsson, Åsa Karlström, Carl Lösnitz, Thomas Berglund, Thomas G:son och Leif Melander m fl har försett Jontez med material.

Bästa låtarna Här står du, Nu faller regnet, Säg att du stannar och Kommer du ihåg mig än. I en bra instrumental version av bröderna Gibbs Don´t  forget to remember får vi njuta av Ole Hansens saxofon.

Sammanfattningsvis en bra platta av ett av våra pålitligaste mogenband.

Tennessee Drifters: Tennessee Drifters 2014/ Atenzia

Betyg: 4

Kent Vikmo från Uddevalla är mest känd som Jack Baymoore och med sitt rockabillyband. Han sjunger även med Tennessee Drifters. Det är den trion som nu kommit med en av många efterlängtad platta. I den här trion har han Big Andy och Tennessee Mike med sig. Det som från början bara skulle bli lite Johnny Cash tribute har blivit lite mera med bl a country-SM-vinst.

För älskare av countrymusik är detta en mycket njutbar platta från sköna öppningsspåret Daddy sang bass till den härliga avslutningen med gamla underbara hitlåtar som Walk on by (Leroy van Dyke 1962) och Ring of fire (Johnny Cash 1963).

15 behagliga spår inbjuder till god avkoppling och skön lyssning.

 

 

 

Streaplers: Hela veckan lång/ Mariann/Warner

Betyg: 4

Alla som köper en Streaplers-platta vet helt klart vad man får. Även om de ursprungliga medlemmarna bytts ut efter hand så har ingen någonsin behövt ifrågasätta identiteten. Streaplers är alltid Streaplers. Det speciella soundet finns där. Så också denna gång. Med Hela veckan lång presenterar det folkkära bandet en ny högklassig produkt med en härlig blandning av låtar som valts med omsorg och paketerats mycket väl. Med tre kompetenta sångare – Kenny Samuelsson, Kjetil Granli och Anders Larsson – blir det omväxlande och intressant. Streaplers har en kärlek till countryn som blir ett bra komplement till det helt inhemska materialet. Bandets förste sångare Gert Lengstrand har den här gången bidragit med fyra låtar, tre gjorda ihop med Lasse Holm och Dille Dietrichsson. Trion har bl a gjort det småroliga titelspåret som ger en bild av dansbandslivet.

Bland de 16 spåren finns två där Streaplers gör covers på sig själva – Rockin Robin från 60-talet och Lady Banana från 70-talet. Lyckat onekligen. En mycket bra skiva.

Donnez: Allt ljus på oss/ Neptun

Betyg: 4

Allt ljus på oss säger man träffsäkert i den mycket starka titellåten. Och visst är det så. Plattan kommer att älskas av alla fans. 17 låtar presenteras med en härlig spelglädje och en imponerande fräschhet. Det är dansmusik av högsta klass. Plattan är den bästa bandet gjort.

Låtarna är valda med stor omsorg. Det är starka spår rakt igenom. Många bra och vardagsnära texter. Donald Laitila har själv gjort fyra av låtarna, två med hjälp av andra. Den mycket produktive Ulf Georgsson är inblandad i fyra, har bl a gjort texten till Allt ljus på oss. Henrik Sethsson, Thomas Berglund, Agneta Mårtensson och Magnus Ekwall ytterligare några som bidragit.

Några covers finns med. Ett annorlunda arrangemang av Jerry Williams hit Did I tell you är en pärla bland alla andra.

Donnez-grabbarna har den här gången jobbat utan extern producent. De har gjort allt själva i Donald Laitilas Railway studio i Perstorp.

Calle Kindbom har gjort ett klipp när han värvat Donnez till sitt nystartade skivbolag Neptun som med denna platta gör sin första utgåva.

 

 

 

Sannex: Jag vill leva/ Atenzia

Betyg: 4

Sannex tar ut svängarna rejält med sitt nya album Jag vill leva. Två år har gått sedan förra utgåvan, och under den tiden har det hänt en del med Sannex. Med de 16 låtarna flirtar Sannex-grabbarna med alla sina publikgrupper från ungdomar och buggentusiaster till mogendansare. Klart positivt är att bandet gör det mesta på svenska – och med riktigt bra texter i de nya svenska låtarna. Bandets sångare och kapellmästare Andreas Olsson är ett föredöme på detta område. Han har själv svarat för fyra riktigt bra låtar – bl a det starka titelspåret Jag vill leva – och ytterligare en – den småroliga Vi har sålt vår husvagn – ihop med Mattias Olofsson.

Teamet Ekvall/Dahlberg bidrar med starka Om du bara ger mig en chans, Henrik Sethsson med Minns du mig Maria och Martin Klaman/Björn Johansson med starka Drömvärld.

Som helhet en stark produkt av populära Sannex.

 

Claes Lövgrens: Vi börjar om igen/ Atenzia

Betyg: 4

Vid förra årsskiftet bytte Claes Lövgren ut två medlemmar i sitt band. Det blev en nystart för bandet. Nu kommer också plattan som understryker nystarten och ger bekräftelsen på det publiken känt. Vi börjar om igen är det träffade namnet på titellåten, gjord av Tord Johansson och Thomas G:son.

Med härlig spelglädje har Claes Lövgrens mött sin publik. Den spelglädjen genomsyrar detta album som rymmer en bra blandning av lugna låtar och svängig bugg. Nyskrivna låtar  har blandats med klassiker som bl a Mest av allt (I love you because).

Bland de 14 spåren finns en stark duett med Claes Lövgren och hans livskamrat Åsa Sjöberg. Trion Mats Larsson/Jörgen Andersson/Agneta Mårtensson har gjort Du är solen på min himmel.

Förre Wahlström-keyboardisten Tobias Nyström har  skickligt producerat och resultatet har blivit en bra dansbandsplatta

Lasse Stefanz: Lasse Stefanz Stora Julparty/ mariann

Betyg: 3

Tre plattor på ett drygt halvår som alla säljer minst guld. Det är nog bara Lasse Stefanz som kan åstadkomma något sådant. Bandets ”Stora Julparty” gick direkt upp på försäljningslistans förstaplats. En platta garanterat fri från julmusik löd varudeklarationen. Inte en enda av de 14 låtarna är heller nyinspelad. I stället har man valt låtar som tidigare spelats in men ratats i sista stund. Det här visar hur svårt det måste vara många gånger att välja. Det är definitivt ingen gammal skåpmat som getts ut utan en stark partyplatta i välkänd Lasse Stefanz-stil. Genomgående mycket dansvänligt. 

Mingos: Två hjärtan på drift

Betyg: 3

När Ida Sundelius hoppade in som sångvikarie i Mingos för nästan exakt två år sedan började det hända saker i det gamla dansbandet som haft time out ett par gånger. Snabbt blev Ida ordinarie medlem och Mingos har efter bl a deltagandet i Bingolottos dansbandstävling presenterat sig för en allt större publik. I somras fick Ida publikpriset Guldsladden som årets sångerska i dansbandsbranschen. 

Med albumet Två hjärtan på drift tas ytterligare ett steg. Mingos har ett brett register som tilltalar en blandad publik. Kapellmästaren och gitarristen Jörgen Rhodén delar sången med Ida. De två gör flera starka duetter på plattan. Svängiga titellåten Två hjärtan på drift av Thomas Persson/Thomas Berglund/Mikael Wigström är kanske den allra vassaste. Frågan är bara varför detta starka spår ligger sist på plattan? Andra härliga duetter är Utan dig och Daddy, please don´t cry.

Ida visar sin bredd i så skilda låtar som finstämda klassikerna Stand by me och Beatles-låten Something och rockiga Burning love.

Rhodén kan vi höra i bl a låtar som Green grass of home  och Refreshments-låten En man som han.

Det här är ett album som lovar gott. Mingos är värda mer uppmärksamhet än vad bandet fått så här långt.

 

 

Voize: Du lärde mig älska/ Atenzia

Betyg: 4

Voize har inte nått den riktigt stora danspubliken ännu men med debutplattan tas ett rejält kliv framåt. Albumet tillhör de intressantaste som kommit denna höst. Bandet har fått god hjälp av producenten Tobias Nyström och resultatet har blivit en väl genomarbetad platta. Det låter fräscht och dansbarheten är hög. Frontfiguren Magnus Meinert (frontfigur i Sannex 2002-2005) och hans kamrater har fått låtar från väletablerade låtskrivare. Trion Sethsson/Berglund/Georgsson har levererat den starka titellåten Du lärde mig älska. Om du känner mitt hjärta slå och Kom och ge, kom och ta är två starka spår av Åsa Karlström/Mats Larsson.

Coverbiten representeras av en bra tolkning av Bruce Springsteens This litte girl.

De fyra grabbarna i Voize är måna om att nå ut till en bred publik. Alla som eventuellt trott att Voize bara satsar på en yngre publik bör lyssna på denna platta. 

Wizex: 40 år i folkparkernas tjänst/ Atenzia

Betyg: 4

En spegling av en lång karriär i modern tappning. Så kan Wizex nya platta beskrivas. Bandet har tagit ett unikt grepp för att celebrera de gångna åren. Kapellmästaren Eric Iversen har arrangerat om 14 av de största låtarna i Wizex låtskatt. Det är ett tufft och vågat jobb. För många finns ofta ett älskat original i minnet. Då kan det vara svårt att acceptera en version som låter helt annorlunda.

Mycket i det här förändringsarbetet har blivit riktigt bra. Låtar som Miss Decibel, Mjölnarens Irene, Har du glömt och Jag kan se en ängel mår väl av uppfräschningen. Med duktiga sångare som Anna Sköld och Thomas Lindberg och skickliga musiker är inte resultatet oväntat. Den nya versionen av Tusen och en natt är dock kanske lite för annorlunda. En melodi som vunnit den internationella schlagerfestivalen vill man helst höra i original.

Av de nyare låtarna är Wizex tolkning av Timbuktus Alla vill till himmelen från Dansbandskampen 2010 en pärla.

Helt nya i Wizex-version är Sara Vargas och Lars Hägglunds Fredagskväll i parken och Skicka sms från filmen Bäst före. Två starka låtar.

Totalt innehåller plattan 18 låtar. Allt är gjort med stor kärlek till historien. Den klassiska Wizex-soundet genomsyrar produkten.

Eric Iversen har producerat och inspelningarna är gjorda i Wizex Ztudio i Bromölla.

Hans Martin: Vägen hem/ Atenzia

Betyg: 3

Den finlandssvenske sångaren Hans Martin som skapade dansbandet Tommys har haft stor framgång med sina soloskivor i Sverige. 500.000 sålda så här långt. Med sitt nya album Vägen hem fortsätter han flirta med den mogna publiken, där många fortfarande väljer att köpa skivor.

Med klassiker som Alpens ros, En sjömanshustrus ballad, Fiskarflickans sång, Nattens fjäril och titelmelodin Vägen hem har Martin plockat låter som sitter djupt hos en äldre publik. Låtarna har fått fräscha arrangemang men behåller ändå likheten med originalen, vilket förmodligen är viktigt.

Moderna låtskrivare som Henrik Sethsson, Ulf Georgsson och Thomas Berglund har hjälpt till att krydda anrättningen genom att ta fram låtar som passar Hans Martin perfekt. Fånga dagen medan du kan och Alla tårar för dig är riktiga pärlor.

Plattan har producerats och arrangerat av Martins kronprins Tom Käldström, som nu driver Tommys. Ett mycket bra jobb av Käldström.

Hans Martin sjunger lika njutbart som alltid. Som helhet en mycket lyssnarvänlig platta.

Fotnot: Hans Martin framträder i Mariagården i Lyckeby den 18 oktober och 19/10 i Hällaryds kyrka.

Drifters: Jukebox/ Frituna

Betyg: 4

Det svänger som alltid riktigt härligt om Drifters med sångpedagogen Erica Sjöström vid mikrofonen.

Nya plattan innehåller 12 låtar, de flesta nya men naturligtvis några väl valda covers  – som en skön version av klassiska Lill-Babs-dängan En tuff brud i lyxförpackning och  Brian Hollands Please Mr Postman.

När det gäller det nya materialet så handlar det mycket om Henrik Sethsson, som varit inblandad i fyra låtar, bäst Det är vi och Säger du nej.

Det är också mångsysslaren Sethsson som producerat och arrangerat.

Livet kommer inte i repris av Mats Tärnfors/Marica Lindé fick en chans som utmanare på Svensktoppen i söndags. Det valet förundrar. Låten är ingen av de bästa på plattan och den gick följaktligen inte in på listan.

Nostalgilåten Jukebox med bandets skivbolagschef Calle Kindbom som en av upphovsmännen väcker känslor hos en stor del av den publik som följer Drifters ute på dansbanorna. Bandet har ju funnits i 51 år även om de nuvarande medlemmarna är av betydligt yngre årgång.

 

 

 

Nya skivor

Znits: Vad gör det om hundra år

Betyg: 3

Småländska Znits har kommit med sitt andra album – en pigg och ambitiös produktion.

Makarna Berit och Ola Gustafsson kämpar med stor energi för sitt band, där också förre Tonix-trummisen Matz Åhlund och Fredrik Backman ingår.

Ola och Fredrik är också flitiga låtskrivare. Sju av de 13 spåren är egna. Berit har också hjälpt till lite.

Flera av de egna låtarna är riktigt bra – inte minst öppningsspåret Arguineguin, Ola Gustafssons hyllning till den populära semesterorten på Gran Canaria.

Andra halvlek, Om du vill kalla det kärlek och Kärleken är blind är exempel andra egna låtar av bra kvalité-

Bland coverlåtarna finns starka tolkningar av Vilken härlig dag och Stand by your man.

Genomgående handlar det om mycket dansanta spår, bra sång och mycket glädje.

Plattan är producerad av Magnus Persson.

Git Elfwing-Olofsson 12.09.2014 19:21

Härligaste låtarna här står Ann-Cathrine Wiklander/Erik Lihm: Du finns för. Hela CD:n är kanonbra. Fina låtar och hennes röst är så fin!! Spelar CD:n ofta!

| Svar

Senaste kommentarer

06.12 | 09:19

Är det inte dags att också skriva om bandet Olle Rolands?

01.04 | 11:50

lasse sigfridsson och brodern hasse sigfridsson borde ha fått box 1-2.för det var trots dom som bildade lasse stefanz.dåligt att glömma bort dom.

15.09 | 10:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

17.07 | 17:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.