Recensioner

Stensons: Jag vill dela varje dag med dig/ Atenzia

Betyg: 3

Stensons tillhör landets pålitligaste mogenband med en trogen publik runtom i landet.

Låtvalet är gjort med noggrannhet för att passa målgruppen.

Elva av de 15 låtarna är nyskrivna bidrag från flera av de ledande låtskrivarna i genren, resterande fyra är covers.

Flitigaste leverantören är Leif ”Mulle” Melander som varit inblandad i fyra bidrag. Bäst Som en film och Karolina. Ett sista farväl och Du var mitt allt är två andra starka spår, båda med Thomas Berglund som en av upphovsmännen.

Bandets unge basist Johan Karlsson har bidragit med starka En bit av ditt hjärta, plattans mest fartfyllda spår.

Johan har också producerat plattan med den äran.

Ett uppfriskande gästspel på plattan gör countrysångaren Rasmus Eriksson med Nashville Tennessee.

Som helhet ett väl genomarbetat album av Stensons.

Canyons: Utan dina andetag/Atenzia

Betyg: 3

 

Canyons är tillbaka på skivmarknaden. Deltagandet i Bingolottos dansbandstävling hjälpte till att öppna dörrarna. En seger skulle ge ett skivkontrakt. Canyons missade finalen men fick skivkontrakt med Atenzia ändå. Bandets mogna och fräscha dansmusik imponerade. Det finns mycket energi i den kvintett som Thomas Andersson skapat av rutinerade musiker. I skönsjungande Tina Svensson har Canyons en frontfigur med den rätta utstrålningen, en personlighet på scenen.

Thomas Anderssons saxofon bidrar i hög grad till bandets medryckande sound.

Plattan är skapad med en blandning av nyskrivet material och gamla godingar, bla ett par ABBA-låtar.

Jörgen Andersson/Lennart Dahlberg, låtskrivarparet från hemmaplan i Kristianstad har bidragit med två mycket starka spår – Här vill jag bo och Att älska någon så. Titelspåret Utan dina andetag är Joakim Bergs (Kent) gamla hitlåt.

Canyons är ett gott alternativ för mogendansarna. Plattan likaså.

Bandet platsar på många dansställen om arrangörerna får upp ögonen.

Tommy Bergs: Nostalgi/Atenzia

Betyg: 3

Orkestrar försvinner. En del kommer tillbaka. Ett exempel på detta är Tommy Bergs.

1985 las verksamheten i malpåse. Nu presenteras ett nytt album – ett album med nyinspelningar av bandets starkaste låtar från tiden som turnerande riksband.

Titeln Nostalgi känns naturlig. De gamla profilerna finns med i bandet som under sommaren gör några spelningar på hemmaplan i Molkom.

Molkomsvisan var första spåret på Tommy Bergs första LP 1970. Text och musik av Evert Sandin. Några nya verser skrevs till en mini-cd för några år sedan. Låten är höjdpunkt på detta nostalgialbum.

Gamla Älvsbackavisan är en annan pärla.

Om ambitionen och arrangörernas intresse räcker till en allvarlig come back återstår att se.

Lars Kristerz: Det måste gå att dansa till/ Sony music

Betyg: 4

Larz Kristerz har alltid gått sin egen väg. Med nya plattan tas svängarna ut ytterligare. Sedan segern i Dansbandskampen 2008 har Larz Kristerz bara blivit bättre och bättre.

De glada herrarna från Älvdalen har den här gången valt låtar som skiljer sig från de flesta andra band. Peter Larsson och Anders Tegner stiger fram som duktiga låtskrivare (två egna spår) och kompletteras utmärkt av Sören ”Sulo” Karlsson och Erik Morell. Resultatet har blivit flera starka låtar med bra, ovanliga och berättande texter. Ett rejält lyft helt klart.

Morells Rose-Marie och Annelie sticker ut lite extra och titelspåret med ”Sulu” och Peter Larsson som upphovsmän är ett originellt och kul spår.

Eddie Meduzas Midsommarnatt är en annan pärla.

Som helhet en mycket stark produkt, som producerats av Figge Boström.

Albumet släpptes tyvärr lite för sent för att komma med i Guldklaven-kampen om årets album.

Streaplers: I alla väder/ Mariann

Betyg: 4

Efter 54 år står Streaplers fortfarande på topp. Nomineringen som ett av tre band till Guldklaven-priset som årets dansband är ett bevis så gott som något. Nya albumet likaså.

I alla väder år namnet på plattan och öppningsspåret. Och nog håller Streaplers i alla väder.

Med den här plattan tar också den siste originalmedlemmen Håkan Liljeblad farväl. Han har fyllt 70 i år och tagit samma beslut som tvillingbrodern Göran för fyra år sedan.

Även utan Håkan kommer det dock att låta lika mycket Streaplers i fortsättningen. Medlemmar har noga handplockats under årens lopp. Det svänger härligt om västkustbandet. Spelglädjen går aldrig att missta sig på. Allt är äkta. Och med tre duktiga sångare – Kjetil Granli, Kenny Samuelsson och Anders Larsson – är det välbeställt.

Materialet till nya plattan är noga utplockat och ”smygtestat” på olika dansspelningar.

Coverlåtarna dominerar den här gången.

Som helhet en mycket dansant och lyssnarvänlig platta. Streaplers betyder kvalité.

Lasse Stefanz: Trouble boys/ Mariann

Betyg: 4

Kanske kan man se Lasse Stefanz val av Billy Bremners  gamla hitlåt som titellåt med viss symbolik. Med albumet – det första efter fjolårets turbulens och det första för tre av medlemmarna – är tanken att lägga fjolårets bekymmer bakom sig. Lasse Stefanz går vidare med full energi och överraskar alla som kanske hade väntat sig en rockig platta. I stället har bandet sökt sig tillbaka till rötterna. Trouble boys är en platta med klar dominans av traditionell dansmusik i bästa LS-stil men med stänk av country. Profilen Olle Jönsson är lika bra som vanligt. Plattan är en av bandets bästa.

Bandets huvudleverantörer Kent Fingal/Heidi Krohn ligger bakom fyra riktigt bra spår – allra bäst Riktig kärlek och När livet vänder.

Henrik Sethsson har i par med Mikael Wigström levererat två pärlor i samma stil. Bäst Lång väg tillbaka.

Olle Jönsson har släppt ifrån sig sångmikrofonen på ett spår. Jonas Rignell gör en utmärkt tolkning av Ingen ser min tår, som Göran Lindberg skrev och spelade in under sin tid i Tonix på 70-talet.

Ett stort plus för att konvolutet innehåller alla sångtexterna.

The Playtones: In the mood/ Atenzia

Betyg: 4

Blekinges stoltheter The Playtones är på banan igen. In the mood är femte plattan på lite drygt tre år – den första på Atenzia. De fyra tidigare hade alla en rock-titel. När det nu kommer en rockabilly-platta har rocktitlarna övergetts. Nu har legenden Glenn Millers odödliga 40-talshit In the mood fått ge namn åt plattan. I en härlig version släpper Stefan Jonasson loss för fullt på sitt piano.

Med detta album har The Playtones kommit tillbaka till rötterna.

Många kommer att uppleva detta som den bästa platta bandet gjort.

Ambitionen är att finnas på såväl dansscener som rockscener – överallt där det går att glädja en stor publik. Playtones visar ett brett register med gammal och nyskriven rockmusik, country och härligt dansanta låtar. En stark bredd.

Musikernas spelglädje går inte att missta sig på. Playtones-grabbarna älskar det de håller på med.

Hälften av spåren är helsvenska. Stefan Jonasson har skrivit själv, bäst i Friday night som han gjort ihop med Tobias Einestad. Einestad, som hjälpte Stefan med Playtones första Svensktopps-hit Excuse me, har dessutom levererat två pärlor själv, dels plattans bästa låt Hear me out och dels Where do we go, där Stefan gör en utmärkt duett med Fanny Mae från Dynamite Believers.

Stefan släpper också fram sin styvdotter Izabell Jissbom i duetten Don´t slam the door.

Bland de många nya låtarna ska vi inte glömma Chevy 55 av Ronnebytjejen Martina Karlsson, som alltid stått The Playtones nära. 

Lasse Sigfridsson: En gång till/ Atenzia

Betyg: 4

En gång till är det träffande namnet på soloplatta nummer två. Nog har många längtat efter mera sedan Lasse Sigfridssons första platta kom förra hösten. Den avhoppade Lasse Stefanz-medlemmen fick en rivstart på sin karriär som ensamunderhållare och en fullträff med första plattan. Ingen som köper uppföljaren kommer att bli besviken. Det har lagts ner mycket energi på att skapa en stark platta – av Lasse och av Jörgen Andersson som producerat och arrangerat.

Sigfridsson har den här gången i stort sett släppt Lasse Stefanz-rötterna. Han står stadigt på egna ben nu. Med sin behagliga röst känns han angelägen.

En hel del är nyskrivet. Titellåten har säkra duon Magnus Ekvall/Lars Kristiansen som upphovsmän. Världens största gåva och Vad jag saknat dig av Michael Saxell är ett par andra pärlor.

Duetterna Håll mig hårt (Anna Sköld), Die of a broken heart (Thomas Lindberg) och En liten fågel (med sonen Emil och sonhustrun Sara Kronvall) är alla mycket starka.

Jenny Saléns: Mot nya mål/ Atenzia

Betyg: 4

Hårt jobb lönar sig. Jenny Salén, maken Niklas Adamsson och de två kamraterna Robert Juth och Nicklas Mörk i bandet har arbetat sig fram till en stark position på dansbandsscenen. Den nya plattan stärker positionen ytterligare, och Jennys  nominering som en av tre Guldklaven-kandidater till årets dansbandssångerska är välförtjänt. Jenny är unik i branschen. Hennes mörka och sensuella röst ger orkestern en klar identitet. Det märks att Jenny älskar det hon håller på med.

De 12 spåren bjuder en bra mix av nytt och covers, allt valt med känsla för vad orkesterns publik vill ha. Titellåten Mot nya mål (Billy Bloom) är stark och medryckande. Det svänger skönt om Cowboy, cowboy och Om du ångrar dig (Ekvall/Dahlberg)och tolkningen av Sonja Aldéns Du är allt är imponerande. Bäst ändå kanske Aldrig mer av Clas Jagborn. Coverlåtarna Jambalaya och Ljuva sextital fyller väl sin plats på den platta som inte har några svaga spår.

Casanovas: Sommar i Sverige/ Atenzia

Betyg: 4

Casanovas tillhör landets främsta företrädare för den moderna dansmusiken.

Det speglas också väl genom detta album, som är det tredje sedan Henrik Sethsson steg in och förändrade bandet som faktiskt vann Dansbands-SM 1998. I Sethsson har Casanovas en frontfigur som sätter en stark prägel på framtoningen. Han sjunger med imponerande inlevelse och genom sin förmåga att som låtskrivare skapa hitlåtar och sin begåvning som producent har han ett register som inget annat band kan uppvisa.

Det svänger rejält om Casanovas. Albumet bjuder genomgående på fartfyllda låtar med mycket glädje.

Man har lyckats fånga internationella storheten Robin Beck som gör duetten On a day like today med Henrik Sethsson, en stark låt med en refräng som biter. Sethsson har gjort den ihop med Jimmy Jansson och Erik Bernholm.

Sethsson/Bernholm har ihop med Thomas G:son gjort mycket starka avlutningsspåret 25 hours a day.

Bye bye bay bye bye är ett annat bra spår av Sethsson.

Bland coverlåtarna finns en version av Yohios Heartbreak hotel.

 

 

Perikles: Vicken fest/ Atenzia

Betyg: 3

Vicken fest utropar Perikles med titelspåret till sitt nya album.

Titeln stämmer ganska väl med hur en stor publik upplever Perikles. Eller ska vi kanske säga Pex ant the Boys. Det är så Ystads-bandet kallar sig vid sina partyspelningar. Med sina dubbla identiteter är Perikles ett unikt band. Plattan ger festivalfolket sitt och den danspublik som gillar Perikles får sitt. Materialet ger en god spegling av vad dessa herrar står för.

Mycket av materialet är nytt och skapat av medlemmarna själva med sångaren Lars ”Lunkan” Lundgren i spetsen. Lycklig igen och Take a look at paradise (specialskriven för att dra in pengar till barncancerfonden) är två riktiga toppar av ”Lunkan”. Att han gjort ett imponerande jobb som producent visar ytterligare på storheten.

Coverlåtarna är väl valda. Helst lyssnar vi på The neverending story och Gasolins klassiker This is my life.

 

 

 

 

Fernandoz: Home sweet home/ Frituna

Betyg: 4

De värmländska rötterna är viktiga för Fernandoz. I bandets tionde album understryks detta faktum.

Bland coverlåtarna finns Sten & Stanleys Tjo och tjim och inget annat, Sven-Ingvars Fryksdalsdans nr 2 och Vikingarnas Som en sommarvind i välgjorda tolkningar.

Fernandoz har numera bara fyra man i sättningen men soundet är mycket karaktäristiskt. Det är inte bara sångaren Anders Nordlunds djupa röst som gör att Fernandoz skiljer sig från många band i branschen. Tom Manninens saxofon bidrar i hög grad till Fernandoz-soundet.

Martin Klaman brukar se till att det blir bra Fernandoz-plattor. Så också denna gång. Det bjuds mycket spel- och sångglädje – och totalt en mycket välgjord produkt, där instrumenten får komma till sin rätt.

Titelspåret Home sweet home och Himlen viskar ditt namn är ett par av pärlorna.

Anders Nordlunds 20-årige son Kevin sjunger på två av låtarna ­ bäst  på käcka Ut på vägarna av Mats Larsson/Peter Nord.

Mona G: Bästa/Scranta

Betyg: 3

Efter två kritikerhyllade countryplattor kommer albumet Bästa med Mona G.

Som namnet anger handlar det om ett samlingsalbum. Tio av de 14 låtarna är hämtade från Countrypärlor 1 och 2.

Övriga fyra spår är plockade från två album med Mona Gs, orkestern hon kämpade med före solokarriären.

Det är ett utmärkt urval som gjorts. Plattan ger en rättvisande bild av den glada sångfågel som blivit countryälskarnas stora favorit. Mona känns så äkta att det inte går att motstå hennes ustrålning.

Countrypärlorna blandas med egna kompositioner Jag ska inte räkna tårarna och Som ljuset på min jord, spår som visar vilken utmärkt kompositör och textförfattare Mona är.

För alla som vill ha de mest glittrande pärlorna samlade är Monas Bästa ett gott val.

 

Donnez: Om du vill åka med/ Sony

Betyg: 4

 

 Donald Laitilas Skåne-band, nu med tre blekingar i uppställningen, älskas av dansare i alla åldrar.  Bandet drar stor publik överallt i landet.

Den omfattande förändringen vid årsskiftet med nya instrument som Simon Lindbergs saxofon, Rickard Alerstedts steel guitar och Mikael Strömqvists munspel har satt sina spår. Donnez har lyft.

Plattan är den tredje med Donnez – och den bästa.

Bandet har fått bidrag från flera av branschens bästa låtskrivare.

Resultatet har blivit lyckat med en härlig upptakt med Route 66 av G:son/Sethsson.

Donne Latila har själv bidragit med låtar – bäst Kom inte gråtandes till mig.

Om du vill åka med blir lite av en signaturmelodi för bandet – medryckande musik och bra text av Adam Alvemark och Emanuel Norrby.

Maria Persson från Blender medverkar i utmärkta duetten Vår sång till kärleken.

Om jag reste tillbaka är en stark cover.

Att Donald Laitila fått avlastning på sången av 20-årige trummisen Joel Andreasson är också positivt. Joel sjunger på två av plattans spår – helsvenska Vill du komma tillbaka och coverlåten Hjälp mig ur min ensamhet. Det gör han mycket bra.

Anders Larsson, geniet i Streaplers, har producerat och spelat in.

130419

Jive: Om du vill/ Atenzia

Betyg: 3

Torbjörn Eriksson var den förste kapellmästaren i Black Jack. Han hoppade av och blev parkchef och startade 2002 bandet Jive.

Om du vill är bandets fjärde album.

Det är ett ganska traditionellt album med en hel del nytt men också gamla välkända låtar som Regnets rytm och Be my baby.

Torbjörns karaktäristiska sångröst kommer bäst till sin rätt i Totte Wallins Då är det ball med rock´n roll och Du var vild och vacker.

En självklar fråga när man lyssnar på det album: Varför är inte Tobias Nyström medlem i något dansband?

Tobias som var keyboardist och framgångsrik låtskrivare i Wahlströms gick efter nedläggningen av det bandet till ett liv som bara låtskrivare och producent. Den här Jive-plattan har han inte bara producerat. Han är också gästsångare, en mycket duktig sådan. Tobbe sjunger fyra av de 12 spåren, låtar som han alla gjort själv. Hans insatser lyfter plattan. Det är bra låtar och han sjunger med en röst som ger karaktär. Bäst Om jag ber dig stanna kvar och Good girl, bad girl.

130419

Martinez: Fram och tillbaka/ Atenzia

Betyg: 4

Det råder ingen tvekan. Detta är vårens glada överraskning på skivfronten i dansbandsbranschen. Sandra Estberg måste bli en självklar kandidat i kategorin årets sångerska vid sommarens Gudklaven-gala. Den energiske kapellmästaren Danne Strandberg i Martinez kan vara stolt över att ha fångat in musikläraren från Linköping i sitt band. Sandra har en kristallklar röst som går hem direkt. För den som har möjlighet att se henne live blir upplevelsen ännu större. Sandra Estberg har en oemotståndlig utstrålning på scenen. När Martinerz uppträdde som inledningsband vid Nöjeskällans Dansbandsforum i Huskvarna slog Sandra knock direkt på både arrangörer och danspublik. Förhoppningsvis var detta inledningen till att Martinez kommer att höras oftare i våra trakter.

Fram och tillbaka är Martinez sjätte album – det första med Sandra. Det handlar om en mycket väl genomarbetad platta med genomgående starka spår. Gammalt och nytt blandas. Hey Honey, Jag faller isär, Vem är det du vill att jag ska vara och En plats i varje dröm är några av de välgjorda låtarna för att inte tala om den avslutande duetten mellan Sandra och Tommy Bengtsson i Alltid inom mig, den svenska versionen av Always on my mind.

 

Mats Bergmans: Om du ger mig min hand/ Frituna

Betyg: 3

Tredje albumet sedan Linus Lindholm tog platsen som frontfigur i Mats Bergmans.

Och bandet behåller sin klara profil som mogenband. Av de 13 spåren är fem nya, resten coverlåtar. Mats Bergmans tror på lyssnarnas igenkänning. Därför finns här spår som When my blue moon turns to gold again och Om änglar finns.

Linus Lindholm har bidragit med två låtar – dels Nu är jag här som han spelat in med Jontez tidigare, dels den nya Ord är allt som jag har. Kanske är det igenkänningen som gör att Nu är jag här känns som den bästa.

Mest representerade låtskrivare är Mats Larsson med tre spår, alla med hjälp av någon annan.

 

Matz Bladhs; Leende dansmusik 2013/ Frituna

Betyg: 4

Matz Bladhs fick en nytändning av de förändringar som gjordes för ett par år sedan. Plattan som kom för ett år sedan var ett gott bevis. Med den nya plattan Leende dansmusik 2013 tar bandet ännu ett steg framåt. Det är njutbart, dansvänligt och välgjort med äkta känsla och mycket glädje. Conny Nilssons behagliga röst lyfter till nya höjder.

Nytt och gammalt har blandats på ett skickligt sätt.

Många av de stora låtskrivarnamnen finns representerade.

De två första spåren Tänker du på mig i ensamhet av Brunzell/Georgsson och En bit av himlen (G:son) sätter ribban högt.

Det sägs att kärleken är evig av Thor Freddys-duon Magnus Ekvall/Lennart Dahlberg är ett spår som sticker ut rejält.

Coverlåtarna är valda med omsorg. Med stor behållning lyssnar vi på Candelas hit När du ser på mig, skriven av den dynamiske Billy Heil och Mikael Wiehes Jag vill bara vara en gammal man.

Genom att lägga in två instrumentala spår tar Matz Bladhs ut svängarna lite mera än vad de flesta dansband i dag vågar. Med skicklige Håkan Nordling på saxofon och tvärflöjt bjuds underbara versioner av Diggety Doggety och You raise me up.

130313

Olle Björngreen: Livet har varit gott mot mig

Betyg: 3

Titelspåret Livet har varit gott mot mig var dragarlåt på Christer Sjögrens album 2011, och titeln stämmer onekligen bra på Olle Björngreen också.

Den numera utflyttade blekingen älskar sin roll som entertainer  och han njuter av den värme han möter hos sin publik. Under många år mötte han sin publik i parkerna. I dag  träffar han sin publik i föreningar, campinganläggningar och olika inrättningar. Olle Björngreen är glädjespridaren som kan konsten att lysa upp tillvaron.

Han tycker det är viktigt att  sjunga på svenska för att alla ska förstå. Han textar tydligare än de flesta. Varenda stavelse går att höra. Det är viktigt eftersom han gärna väljer berättande  texter.

Det här är Björngreens nionde cd, och han är som alltid mån om att hans skivköpare ska få mycket för pengarna. Inte mindre än 21 låtar ryms på skivan. Det är låtar som valts med stor omsorg för att passa den publik som Olle Björngreen möter.

Där finns välkända hitlåtar från Lasse Stefanz och Vikingarna och gamla godingar som Buona sera och Volare, men lyssna gärna lite extra på Mogen man, en underbar berättelse som tagits fram i en pensionärsförening. 

130116

Lasse Sigfridsson: Min egen väg/ Atenzia

Betyg: 4

När sommaren började och Lasse Stefanz skulle fira sitt 45-årsjubileum slutade grundarna Lasse och Hasse Sigfridsson.

Nu inleder Lasse Sigfridsson sin solokarriär.

Debutplattan spelades in snabbt hos Jörgen Andersson i Kristianstad.

Titellåten Min egen väg är berättelsen om Lasses nya karriär. Lasses musik har försetts med en mycket träffande text av Lennart ”Lelle” Dahlberg, kristianstadsbo han också och en musikant som skapat många starka låtar under årens lopp.

Det här är en platta som många sett fram emot med stora förväntningar.

Tror inte att någon behöver bli besviken. Valet av låtar verkar väl genomtänkt och inspelat med stor kärlek.  Lasse Sigfridssons paradnummer från Lasse Stefanz-tiden – underbara Kris Kristoffersen-låten Främling och Thomas G:sons Septemberregn – finns givetvis med.

Två duetter har tagits med – en med sonen Emil och en med Callinaz-sångerskan Carolina Skaarp-Olsson. Två fullträffar.

Tre av spåren är helt egna låtar – bl a Vänd inte om som var en Svensktoppshit med Sten & Stanley för många år sedan.

En kul grej är att Sigfridsson i konvolutet ger små kommentarer till alla låtarna. Definitivt något som flera borde ta efter.

Sigfridssons solokarriär har rullat igång.

Början kunde knappast vara mera lovande. En stor säljframgång med plattan är ganska given.

121011

Callinaz: Så kom jag till Provence/ Atenzia  

Betyg: 4

Skånska Callinaz är definitivt något av de mest intressanta som hänt på dansbandsfronten de senaste åren. Sommaren 2010 drog den målmedvetna Carolina Skaarup Olsson igång sitt band.

För exakt ett år sedan kom debutalbumet. Nu är album nummer 2 släppt.

Det har hänt mycket med Callinaz under året som gått. Bandet har mognat. Det märks på spelplanen och det märks på plattan.

Det ungdomliga bandet utstrålar spelglädje och Carolina är en stark personlighet som trots sin ungdom – fyllde 22 i somras –  älskar den mogna dansmusiken.

Carolina är också duktig låtskrivare. Hennes enda bidrag till plattan – Bort till fjärran land – är kanske allra bästa spåret. Om det är blygsamhet eller den lite speciella titeln som gjort att den inte blivit titellåt kan man fråga sig.

Nytt har blandats med covers. Callinaz ger sig på ABBA (Hasta manana), Bruce Springsteen, Gärdestad och Lasse Berghagen och klarar det bra.

Av de nya spåren gillar vi Bye bye my love och Kvart över två bäst vid sidan om Carolinas egna.

Plattan bör ge pigga Callinaz ytterligare en knuff framåt.

121011

Mona G: Countrypärlor 2/ Scranta

Betyg: 4

När dansbandet lades ner kände Mona Gustafson var hon hade sin framtid.

Som countrysångerska fann hon marknaden.

Första countryplattan blev en succé.

Countrypärlor 2 är en fortsättning så god som något.

Det går inte att missta sig på att Mona älskar countryn. Inlevelsen är hundraprocentig. Monas mjuka röst går direkt till hjärtat.

Urvalet av gamla countrypärlor är väl genomtänkt. Där finns låtar som Yellow roses, Tennessee waltz och Every little thing.

Det hela kryddas med en svensk låt, Som ljuset på min jord. Mona har skrivit den själv. Den kom som singel redan för ett år sedan.

En mycket välgjord platta som når Monas syfte att göra mäånniskor glada. Dennis Lagerqvist har arrangerat och producerat.

 

 

Blommans orkester: Blommans

 

Betyg: 3

 

Tillbaka på dansbandsscenerna – Thomas Broström, Anneli och Bengt-Åke Leopold.

 

En ny cd är ett led i markandsföringen för att vinna tillbaka en publik igen.

 

Det har blivit en platta med 15 välkända melodier som passar väl för den mogna publik som Blommans vänder sig till. Anneli sjunger på alla spår utom ett.

 

Det hela spänner från riktigt gamla godingar som Får jag tala om och En månskenspromenad till lite modernare spår som Grönwalls hit Regn i mitt hjärta, plattans bästa.

 

Broström får framföra Peter Grundströms Samma tid, samma plats.

 

Som helhet en platta med mycket glädje, inspelad i Broströms studio i Ulvsmåla.

 

Trasthes: Mitt gamla piano/ Scranta

Betyg: 3

För 50 år sedan startade Ingemar Trasthe bandet Trastinis.

Ingemar hade tidigt många bollar i luften och lämnade bandet, som  förändrades en del under åren och bl a utgjorde stommen i Pools.

Ingemar Trasthe har dock aldrig släppt musiken. Ett tag var det Madde & Grabbarna med dottern Madlén (som då hade varit i Grönwalls). Så blev det Trasthes. Där finns bl a Svend-Erik Hansen från gamla Trastinis. Nu firar den nyblivne pensionären (65 i våras) Ingemar att det är 50 år sedan starten. Plattan som gjorts har en repertoar som anpassats till den mogna publik som bandet möter vid sina spelningar. Patrik Ahlm har producerat.

Bland de 13 spåren finns både covers och nya låtar. Där finns låtar som Green green grass of home, Honey, Honey och Chaplins Smile (instrumental).

Titellåten Mitt gamla piano har gjorts av säkra hitmakarna Mats Larsson/Åsa Karlsson. Mats jobbar också med Maritha Johansson som gjorts texterna till fina Magdalena och Tårar i ett hav.

Ingemar Trasthe har kvar sin välkända sångröst.

30/8

 

 

Donnez: Acapulco/ Sony music

 

Betyg: 3

 

Donnez – landets mest bokade dansband – sprider härlig sommarglädje med sitt nya album. Den energiske Donald Laitila har skapat ett band som går hem hos en bred publik. Det gör också att många av säkra korten bland låtmakarna gärna levererar material.

 

Ulf Georgsson är inblandad i fyra låtar – bäst Tänker på mig i ensamhet, som han gjort ihop med Stefan Brunzell.

 

Många av låtarna är nya men några välkända covers finns också med – Dan Hylanders En clown i mina kläder och Billy Swans I can help (Koppla av).

 

Donald Laitila har själv gjort tre bra låtar – Åhus strand, Det är kärleken som knackat på och En vilsen själ, där han tagit hjälp av Anders Larsson.

 

Anders Larsson har dessutom som producent gjort ett mycket bra jobb. Att detta geni från Streaplers är en av de nominerade som årets musiker vid Guldklaven-galan förvånar inte.

 

Lite uppbackning på plattan har Donnez fått av trumpetaren Magnus Johansson som solist på två spår.

 

120621 

 

Bengt Hennings: Scenen är vår/ Atenzia

Betyg: 3

Många dansband firar jubileum i år. För Bengt Hennings är det 45 år sedan det hela drog igång.

Jubileumsplattan innehåller en blandning av nyskrivet och covers.

Bengt Hennings har nått mycket av sin popularitet genom det karaktäristiska saxsoundet. I Dansbandskampen hade bandet tre blåsare. Nu är det bara två kvar, men saxarna har satt sin prägel på plattan. I ett härligt Bee Gees-medley, Larry Finnegans klassiska Pretty Suzie sunshine och Leif Melanders Lördagskväll i parken släpps saxarna loss för fullt. Då svänger det.

Bandet har gjort Loreens Euphoria i en version som kommer att gå hem i danspalatsen.

Det är för övrigt geniomgående ett gott dansbandsgung. Bengt Hennings kan konsten att flirta med sin mogenpublik. I Kjell Malmborg har bandet en mycket kompetent sångare.

I öppningslåten Scenen är vår får Malmborg uppbackning av uppbackning av bandets tre tidigare sångare, Bengt Henningsson, Hasse Schmid och Sune Strand. En riktigt bra låt.

Kärleken går sin egen väg av Peter Åhs/Ulf Georgsson är bästa nya låten.

7/6

 

Wizex: Simsalabim/ Galaxy

Betyg: 5

Den som väntat på något gott har inte väntat förgäves. Wizex har hållit på utgivningen av sitt nya album tills Anna Sköld kommit tillbaka efter sin mammaledighet. Nu har Anna tagit plats vid mikrofonen bredvid Thomas Lindberg. Då kommer albumet Simsalabim. Och nog känns det som alla trolleritricks plockats fram. Med plattan tar Wizex ytterligare ett steg framåt. Wizex har i Anna och Thomas ett duettpar som saknar motsvarighet i branschen. De två kompletterar varandra oerhört väl och gör sina duetter med sådan känsla att ingen behöver betvivla deras kärlek till musiken de framför.

Bandets energiske kapellmästare Eric Iversen (Guldklaven-belönad som årets musiker i fjol) har inte bara arrangerat och producerat. Han har också bidragit med flera låtar. Med den välkända frasen Vi vänder blad som titel har han skapat en mycket stark duett för Anna och Thomas. Ett eget land ligger inte långt efter. Titellåten Simsalabim (Linda o Peter Dahl/Camilla Andersson) lär vi få höra mycket. Lasse Holm och ”Dille” Dietrichsson finns med flera starka spår. Som bunusspår bl a den härliga versionen av Timbuktus Alla vill till himmelen och Martin Stenmarcks Sjumilakliv.

Totalt sett är detta det bästa Wizex gjort på länge och den bästa dansbandsplatta som kommit i år.

7/6

 

Casanovas: Livet börjar nu/ Atenzia

Betyg: 4

Henrik Sethsson är inte bara en av dansbandsbranschens främsta låtskrivare. Han tillhör också branschens främsta manliga sångare (Guldklaven-vinnare 2007).

När Sethsson efter en time out efter nedläggningen av Hjältarna steg in i Casanovas 2006 blev det en nytändning. Den lågan brinner med allt starkare kraft. Sethsson har satt en stark prägel på bandet.

Casanovas spelar en modern fräsch dansmusik som kanske inte direkt riktar sig till en äldre publik, men Sethssons starka sång är oemotståndlig även för mogendansarna.

Plattan är den tredje med Sethsson.

Naturligtvis har Henrik Sethsson bidragit med mycket material. Sex låtar är han inblandad i – tre ihop med Thomas G:son, två ihop med bandkollegean Jimmy Lindberg. Deras öppningsspår Livet börjar nu är en mycket stark låt.

Sethsson har också producerat och arrangerat. Han har full kontroll och det märks att han älskar sin roll i bandet som han var mentor för före sin entré vid mikrofonen.

Bland plattans covers märks Lenas Satellite och Starships Sara.

 7/6

 

Lasse Stefanz: Rocky Mountains/Mariann

Betyg: 4

Låtfabriken kring Lasse Stefanz håller traditionen. Precis som alltid lite före sommarsäsongen kommer ett nytt album (release i går), den här gången som inledning på 45-årsfirandet som celebreras ännu mera när Thomas Deutgens bok Gammal kärlek rostar aldrig kommer i nästa månad. Rocky mountains som blivit namnet  på nya plattan. Alla trogna fans kan känna sig lugna. Lasse Stefanz håller klassen. Det här är lika äkta som alltid. Lasse Stefanz-medlemmarna älskar sin publik och sitt välkända countrygung. Covers och nytt blandas – alla förmedlade med sprudlande glädje. Det är inte svårt att förstå att Lasse Stefanz har fans i ett mycket brett åldersspann.

En sång från Amerika, Sara solsken, I glädje och sorg, Ett litet hus i Skåne och tolkningen av Alf Robertsson klassiker I mina skor är några av de lyssnarvänliga spåren med Olle Jönssons välkända röst.

Men lyssna gärna också lite extra på Lasse Sigfridssons tolkning av Min rödaste ros. Att stå i skuggan av olle Jönsson är inte lätt, men Sigfridsson är en duktig sångare.

24/5

 

Sannex: Tillbaka till framtiden/ Atenzia

Betyg: 4

En originell titel onekligen. Ingen låt heter så. Sannex-medlemmarna  vill i stället visa att de tagit ett steg tillbaka för att slå sig in i framtiden.

Och nog är det så. Det har jobbats hårt i bandet som bytt många medlemmar under 2000-talet. Nu tycks grabbarna ha hittat rätt. Med Andreas Olsson som frontfigur har Sannex hela tiden utvecklats. Det känns inte det minsta märkligt att Sannex i dag har en av de mest välfyllda spelplanerna och spelar på alla stora ställen. Med ödmjukhet och spelglädje möter bandet sin växande publik.

Den nya plattan rymmer en blandning av nytt och gammalt. Vi får bl a höra Andreas med sin skånska accent tolka Nisse Hellbergs Tufft jobb. Riktigt gamla godingar som Help me Rhonda och Take good care of me är andra höjdpunkter.

Bästa nya låtarna är Söderut, Så som regnet faller och Vår sista dans.

10/5

 

Lotta Engberg/Christer Sjögren: Lotta & Christer/ Mariann

Betyg: 4

Det blev andra chansen för Lotta Engberg och Christer Sjögren i årets svenska Melodifestival med Don´t let me down. Det gav idén om en gemensam platta med två av den svenska dansmusikens giganter. En given storsäljare naturligtvis med två så folkkära artister. Att plattan gick direkt upp på försäljningslistans andraplats när den släpptes i förra veckan förvånar inte. Det är en välgjord produkt med mycket glädje.

Fyra duetter och fyra låtar vardera med de två är den mix som erbjuds. En del av materialet är nytt, resten välkända gamla låtar.

Utöver festivallåten hör vi de två tillsammans i gamla härliga Nånting fånigt (Something stupid), They can´t take that away from me och When I fall in love, mycket njutbara duetter. Lotta glänser i härliga You´re my world och den hurtiga Världens lyckligaste tjej.  Sjögren visar sin bredd med bl a Ett strävsamt gammalt par och It´s only make believe.

24/5

Hans Martin: Här är jag hemma/ Atenzia records

Betyg: 3

Nu är han tillbaka igen – den finländske dansbandssångaren som skapade bandet Tommys och sålde skivor i massor. Han lämnade Tommys och blev soloartist med stor framgång på den svenska marknaden. Nu har han nu varit tyst några år smäller det till igen. Hans Martin har fångats upp av skivbranschens uppstickare Atenzia records som givetvis sett en guldklimp i den finlandssvenske sångaren. Hans Martin vänder sig till den publik som köper skivor i dag. Martin låter som en lycklig väckelsepredikant. Man kan inte undvika att bli glad.

Det är en bra mix av låtar som erbjuds. Dansbandsbranschens hitmakare Mats Larsson och Åsa Karlsson har lyckats skapat låtar i Hans Martin-stil (Ditt ljus ska brinna, Det gör ont och Behåll dina rosor) och Christer Peters har fått med sin Öppen hand.

Titellåten av Hans Martin och makan Gunborg är ett starkt spår.

Det hela kryddas med gamla godingar – Som början till slutet (Hootenanny Singers), Min gamla gula flygmaskin och Du har gjort min gråa värld till guld igen (When my blue moon turns to gold again).

Den musikaliska uppbackningen är mycket stark med Tom Käldström (som han sålde bandet Tommys till) som den drivande.

24/5

 

Shake: Quartet/ Atenzia records

Betyg:3

Shake från Timrå tillhör kategorin moderna dansband. Förra sommaren ombildades bandet. Fronttjejen slutade. Kvar blev fyra grabbar. En manlig kvartett alltså. Det celebreras genom nya plattans titel Quartet.

Plattan är unik på flera sätt. Inte minst för att den innehåller enbart covers – 12 stycken. Alla låtar med engelsk text, vilket är mycket ovanligt i denna genre. Shake har alltid gått sin egen väg och gjort annorlunda arrangemang. Quartet.är musikaliskt sett en välgjord platta. Det märks att de fyra herrarna tycker om vad de håller på med. Bästa spår: Sweet child o´mine, When you loved me, Man in the moon och Do you remember (Phil Collins). För partyälskare öär plattan ett gott köp.

24/5

 

Streaplers: På egna vägar/Warner

Betyg: 4

I 53 år har Håkan Liljeblad lett Streaplers. Några ålderskrämpor visar sig inte. Efter att ha legat lågt på skivfronten sedan 50-årskalaset presenterar nu Streaplers ett ny fräscht album med inte mindre 18 spår.

Det är en väl genomarbetad platta med genomgående starkt låtmaterial. Det märks att Streaplers-musikanterna älskar vad de håller på med. Det är härligt gung med välkänt Streaplers-sound. Precis som albumtiteln säger Streaplers sina vägar – vägart soim fansen gillar. Det visade sig inte minst i att Streaplers tog förstaplatsen i branschtidningen Får jag lovs omröstning om årets populäraste dansband 2011.

Streaplers-medlemmarna är i alla samma noga med att framhålla sin äkthet – att de alltid spelar live både på scen och platta.

Streaplers är också ett unikt band med tre starka sångare – Kjetil Granli och Anders Larsson.

På den här plattan har man lånat in Tore Halvorsen från Odd Ivars som gör duetten Broderland om Sverige och Norge med Kenny Samuelsson. En mycket stark låt och ett kul grepp – ocjh litet sensationellt med tanke på att Kjetil Granli är norrman. Kjetil gör i stället Ta neste flyet hjem.

En sak är klar: Skivköparna får mycket för pengarna. Det är en halv platta mer än normalt.

10/4

 

Jontez: Du gör mig lycklig/ Atenzia

Betyg: 4

Precis när bandets skapare Kjell Andersson slutat kommer Jontez nya album.

Trots många byten av medlemmar och en tilltagande arbetsbrist på marknaden har Jontez år från år flyttat fram sin position. Alla arrangörer vill boka Jontez. Det är inte så svårt att förstå att danspubliken älskar Jontez. Bandet spelar en mogen musik som går hem överallt. Musiken är både dansvänlig och lyssnarvänlig

Bandets sångare Ole Hansen tillhör inte de mest kända i landet – men är en av de bästa. Han spelar dessutom saxofon med underbar glöd. Mångkunnige Magnus Franzén som kom från Thorleifs i fjol hanterar inte bara klaviatur utan också saxofon.

Kapellmästaren Benny Hedlunds gitarr och dragspel, Mattias Berghorns trummor och nye Håkan Nöjds (Kjells ersättare) bas skapar tillsammans det speciella Jontez-soundet.

De 13 låtarna bjuder en väl sammansatt mix med några riktiga toppar – som inledningsspåret Om jag ber dig stanna, en härlig upptakt på plattan, svängiga Morfars munspel och alltid sköna Spinnrocken i instrumental version.

 

Pure Divine: En man just för mig/ Atenzia records

Betyg: 3

I början av 2009 bildades Pure Divine. Det blev Dansbandskampen 2010 och en hel del uppmärksamhet även om det inte räckte i tävlingen. Yrvädret Lotten och hennes grabbar har kämpat på. Lotten var Guldklaven-nominerad i fjol utan att ha släppt något album! Nu är debutplattan klar. Lotten visar att hon är den duktiga sångerska som Guldklaven-juryn tyckte när hon nominerades. Plattan borde kunna hjälpa Pure Divine framåt. Bandet är en frisk fläkt som kan nå en bred publik. Bandet har fått god hjälp med arrangemang och produktion av Wahlströms-keyboardisten Tobias Nyström. Tobias har själv bidragit med några härliga spår – snabba Break it up och lugna Let´s talk about love. Här visar Lotten hur väl hon behärskar olika tempon. En fin tolkning av Barbados-hiten Kom hem tillhör topparna. Totalt sett ett mycket bra debutalbum.

 

Kindbergs: Nu reser vi västerut/ Atenzia records

Betyg: 3

Kindbergs firar 25 år i år. Ett led i firandet är albumet Nu reser vi västerut.

Som draghjälp kom i fjol succésingeln Nashville, en låt med härligt sväng, skapad av hitmakarna Mats Larsson och Åsa Karlström.

Titellåten, som gjorts av Christian Antblad, syftar naturligtvis på Kindbergs kärlek till countryn men avsikten är också att föra tankarna till vårt västra grannland Norge, där bandet har en stor marknad.

Materialet på plattan är till stor del nytt men också gamla välkända hitlåtar ingår – som exempelvis Hörru Rut.

Gästartist på den fina countryballaden What can I do av Antblad/Goodrum är Blenders skönsjungande Maria Persson. En fin duett med Jocke Eklund.

Kindbergs bjuder fräschhet och spelglädje som är svår att motstå.

16/2

 

 

Matz Bladhs: Leende dansmusik 2012/ EMI/Frituna

Betyg: 4

Första albumet med Conny Nilsson som sångare. Många har väntat på plattan. Efter turbulensen då Göran Lindberg hoppade av har Matz Bladhs fått tre nya medlemmar. Conny Nilsson som under många år var frontfigur i Berth Idoffs och sedan i Erik Lihms verkar trivas också i Matz Bladhs. Han har längtat efter det här tillfället, och Conny har anledning att vara nöjd. Den nya plattan i serien Leende dansmusik låter precis så mycket Matz Bladhs som det finns anledning att förvänta sig. Connys varma djupa röst är behaglig att lyssna till.

Som ofta har nytt material blandats med gamla örhängen. Resultatet har blivit en blandning som utstrålar mycket glädje.

De fem veteranerna i bandet som för tre år sedan passerade 40-årsjubilemet utan att något omfattande firande, ger intryck av att ha roligt tillsammans. Det är definitivt gott liv i Matz Bladhs fortfarande!

Bland de nya låtarna är Himlens änglar gråter en riktig pärla. Upphovsmän är skickliga duon Ulf Georgsson/Stefan Brunzell.

Bland cover-låtarna är tolkningarna av Christer Sjögrens hit Ge oss år tillbaka och Git Perssons (med både Curt Haagers och Fernandoz) hit Vårt egen bröllopsdag två toppar.

Magnus Persson, den erfarne Kristianstads-musikern, har gjort ett bra jobb som producent.

 

Jenny Saléns: Nu bubblar blodet/ Atenzia

Betyg: 3

Med en imponerande energi har Jenny Salén och hennes livskamrat Niklas Adamsson (de gifte sig i somras) sedan starten 2003 jobbat för att flytta fram positionerna.

Ett stort antal singlar har presenterats. Likaså ett live-album 2008. På hårdsatsande skivbolagsuppstickaren Atenzia kommer nu studioalbumet Nu bubblar blodet. Och det riktigt känns hur blodet bubblar inom den sprudlande glada Jenny. Hon vill så mycket och med sin mörka röst har hon en personlighet som sticker ut i dansbandsbranschen.

Jenny och Niklas har tillsammans med sina två medmusikanter valt att göra en platta med gamla klassiska låtar – låtar som publiken vill höra ute på dansgolvet.

Tittellåten var en hit med Anders Glennmark redan 1975.

Kellys jättehit Ett litet ljus från 1996 är ett annat bra val.

Barbadoslåten Kom hem och Tina Turners The best från Dansbandskampen finns givetvis.

Fotnot: Jenny Saléns spelar på lördag (4/2) i Påryd.

2/2

 

 

 

Donnez: Acapulco/ Sony music

Betyg: 3

Donnez – landets mest bokade dansband – sprider härlig sommarglädje med sitt nya album. Den energiske Donald Laitila har skapat ett band som går hem hos en bred publik. Det gör också att många av säkra korten bland låtmakarna gärna levererar material.

Ulf Georgsson är inblandad i fyra låtar – bäst Tänker på mig i ensamhet, som han gjort ihop med Stefan Brunzell.

Många av låtarna är nya men några välkända covers finns också med – Dan Hylanders En clown i mina kläder och Billy Swans I can help (Koppla av).

Donald Laitila har själv gjort tre bra låtar – Åhus strand, Det är kärleken som knackat på och En vilsen själ, där han tagit hjälp av Anders Larsson.

Anders Larsson har dessutom som producent gjort ett mycket bra jobb. Att detta geni från Streaplers är en av de nominerade som årets musiker vid Guldklaven-galan förvånar inte.

Lite uppbackning på plattan har Donnez fått av trumpetaren Magnus Johansson som solist på två spår.

120621 

 

maritha johansson 16.08.2012 06:22

hej intressant o kul sida ---måste jag fortsätta att följa...Tack för fina recensioner på några av mina låtar jag skrivit text till--ha en fin dag/maritha

| Svar

Senaste kommentarer

06.12 | 09:19

Är det inte dags att också skriva om bandet Olle Rolands?

01.04 | 11:50

lasse sigfridsson och brodern hasse sigfridsson borde ha fått box 1-2.för det var trots dom som bildade lasse stefanz.dåligt att glömma bort dom.

15.09 | 10:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

17.07 | 17:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.